background image

Het juryrapport:

De Stripschapprijs gaat dit jaar naar een tekenaar die al zo’n dertig jaar actief is in de Nederlandse strip-wereld.

Onder het pseudoniem Gleever begon Gerard Leever (Naarden, 1960) zijn professionele loopbaan begin jaren tachtig bij het stripweekblad Eppo, waar hij als een soort manusje van alles werd ingezet. In een vrolijke stijl tekende hij puzzelpagina’s, losse grappen, korte verhalen en ook de strip Eppo zelf. Voor het stripinformatieblad Striprofiel begon hij in diezelfde periode aan de verstripping van zijn dagboek, wat hem dwong zijn stijl realistischer te maken. Dit dagboek zet hij tot aan de dag van vandaag door, wat hem Nederlands langstlopende dagboektekenaar maakt.

Stripschapprijs 2006: Gerard Leever

Gerard Leever verhuisde van Blaricum naar Arnhem, waar hij zich aansloot bij een groep jonge stripmakers, die werkte onder de naam Studio Arnhem.

Vrij snel daarna kon hij zijn eerste eigen strips maken, Ernst Vrolijk & Dick Hout en De vloek van Bangebroek, al was dat wel voor de Vlaamse Robbedoes, gevolgd door Oktoknopie voor het jeugdblad Taptoe over de aanstekelijke pluchen octopus Oktoknopie en z’n baasje Jopie. Daarna volgden Kanaal 13 voor Eppo Wordt Vervolgd en Het Felix Flux Museum voor Sjors en Sjimmie Stripblad.

Hun plaats op de tekentafel werd later ingenomen door Gemengd Dubbel voor de Troskompas, Dik van Dieren en ook voor het Suske & Wiske Weekblad en Suus & Sas voor de Tina.

De laatste jaren heeft Gerard Leever zich meer en meer gemanifesteerd als dé kinderstriptekenaar van Nederland. Dat is geen gemakkelijke keuze, want een goeie kinderstrip is veel werk en als er geen tijdschrift is om de strip in voor te publiceren, is het vrijwel onmogelijk om die voort te zetten. En jeugdtijdschriften die bereid zijn om zo’n investering te maken, zijn in de loop der jaren steeds schaarser geworden.

Toch doet Gerard nu eenmaal graag wat hij graag doet, dus gaat hij gewoon door. Als er een strip verdwijnt, moet er een nieuwe voor in de plaats komen. En soms zit het mee. Als de Taptoe z’n frequentie verlaagt, waardoor het aantal pagina’s van Oktoknopie wordt gehalveerd, besluit Tina om de frequentie van Suus & Sas te verdubbelen. Zo knokt Gerard Leever voor het voortbestaan van het genre, samen met zijn vrouw en vaste inkleurster Wilma Leenders.

Het werk van Gerard Leever werd al eerder door Het Stripschap bekroond. In 1997, 2000 en 2004 ontving hij de Stripschappenning voor het beste album van het jaar, respectievelijk voor Gleevers Dagboek, Oktoknopie (deel 1) en Dik van Dieren en zo.

De Stripschapprijs:

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. De Stripschapprijs wordt toegekend door het bestuur van Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie, die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De commissieleden hebben ieder op hun eigen manier een raakvlak met de stripwereld. De Stripschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, die tijdens De Stripdagen wordt uitgereikt. De Stripschapprijs is gemaakt door de beeldhouwer Ton van Beest.


De Stripschapprijs gaat dit jaar naar een striptekenaar die al meer dan twintig jaar vrijwel exclusief tekent voor kinderen.

Met Oktoknopie en Suus & Sas is hij een van de populairste striptekenaars geworden van de lezers van de jeugdbladen Taptoe en Tina.

Daarmee vormt hij een uniek fenomeen in de wereld van het Nederlandse beeldverhaal.

Hij werkt ook al meer dan twintig jaar voor het stripweekblad Donald Duck.

Bovendien is hij een van de weinige Nederlandse stripmakers met een eigen fanzine, Gleevers Magazine.

JeugdAlbum 2009 PrijzenGerard

Vorige pagina

Volgend item